Aktivistkinja: Možda se kod vlasnika Galensa probudi svest o uzurpiranju

Vlasnici kompanije Galens, najprisutnijeg novosadskog investitora, široj javnosti najpoznatijeg po nameri da podigne kompleks kolokvijalno nazvan „Novi Sad na vodi“, uputili su niz tužbi protiv ekoloških aktivista iz dva udruženja građana, fokusirana na zaštitu nacionalnog parka Fruška Gora. Vlasnici, Sanja i Nebojša Petrić traže milionsku odštetu i zatvorsku kaznu za Draganu Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

Arsić za N1 kaže da je optužena da im je ugrozila poslovni ugled i narušila kreditnu sposobnost.

„Za svih pet krivičnih prijava osnov je naš protest na Kestenu. Dve prijave su kolektivne, u prvoj je optužba da smo prelaskom preko parcele učinili delo smetanje državine, koja je u zoni nacionalnog parka Fruška gora. Druga optužba je za materijalnu štetu koja je nastala jer smo prerezali ogradu i katanac na kapiji. Svi ti objekti su bili na javnoj površini, jedino je brava bila na njenoj parceli. Ona je blokirala atarske puteve koji su vekovima bili dostupni, sad odjednom je sve zarabljeno i blokirano. Hteli smo da skrenemo pažnju da je u pitanju niz neregularnosti koje su počinili i da nije više u redu da opstruiraju slučaj“, kazala je Arsić.

Ona tvrdi da se radovima narušava eko-sistem i da je ugrožena priroda pa i ona u zoni nacionalnog parka.

„Oni su dobili da ograde brdo Kesten, oko 600 hektara, odmah smo reagovali. Oni su bespravno izgradali betonski put, to što oni tvrde da je sve u skladu sa zakonom ne stoji. Imamo nekoliko prijava, već je podneto Prekršajnom sudu, imamo prijavu građevinske inspekcije. Naloženo je zatvranje gradilišta, žalili su se, pokrajinska Vlada nije reagovala. Na kraju se desilo to da im je opština Beočin dala dozvolu. Ustanovljene su nezakonitosti, a oni su u tom kontekstu dalje ishodovali sve što je potrebno. Situacija je paradigma mnogih stvari koje se danas dešavaju kod nas – institucije ne rade svoj posao ili ga rade suprotno zakonu. Izloženi smo ovakvim napadima, sada je ovo kulminacija. Priroda u nacionalnom parku mora biti dostupna svima, oni su atarske puteve zablokirali“, kaže Dragana Arsić.

Najavljuje nastavak pravne borbe, jer smatraju da su u pravu.

„Imamo dobre pravne savetnike i smatramo da ćemo i pobediti u smislu da institucije urade svoj posao do kraja. Računamo da će se možda kod gospode Petrić probuditi svest da ne mogu da uzurpiraju deo nacionalnog parka“, zaključila je ona.

Izvor i fotografija: rs.n1info.com

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top