Finansiranje pošumljavanja – sažetak istraživanja

Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ uradila je novo istraživanje, o tome koliko vlasti na pokrajinskom i lokalnom nivou sprovode odredbe Zakona o šumama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a u cilju podizanja novih šuma i zaštitnih pojaseva u poljoprivredi. Predmet istraživanja bilo je, takođe, i stanje u rasadnicima u AP Vojvodini.

Nakon analize dokumenata i upitnika, došlo se do sledećih zaključaka, koji ukazuju da pošumljavanje Vojvodine mora biti projekat od nacionalnog značaja.

  • Fond za šume AP Vojvodine trebalo bi da bude najvažniji instrument sprovođenja pošumljavanja u Pokrajini. Ovaj fond je, međutim, nedelotvoran, prihodi Fonda nedovoljni, a i to što se ima ne troši se na novo pošumljavanje, već najviše na izgradnju šumskih puteva.
  • Na lokalnom nivou je stanje još nepovoljnije, jer od 45 opština i gradova u AP Vojvodini, samo jedna opština imala je godišnje programe, a samo tri višegodišnje planove pošumljavanja. Samo njih tri su imale meru podizanja zaštitnih pojaseva u programu zaštite i uređenja poljoprivrednog zemljišta.
  • Šumskim rasadnicima u Vojvodini nedostaje površine, stručne podrške, radne snage. U rasadnicima se proizvodi mali broj uglavnom stranih vrsta. Rasadnici ne mogu proizvesti dovoljan broj kvalitetnih, raznovrsnih, ekološki vrednih sadnica za značajnija pošumljavanja.
  • Kada bi se u budžetima na svim nivoima i opredelilo znatno više novca, stanje se ne bi bitnije poboljšalo, jer postoji još niz problema koji pošumljavanje ograničavaju ili onemogućavaju, od katastra i imovinsko-pravnih odnosa, do nevoljnosti da se poljoprivredno zemljište izdvoji za pošumljavanje.

U SAŽETKU ISTRAŽIVANjA  možete pročitati više detalja. Sažetak je, takođe, štampan u 2000 primeraka.

Izvor i fotografija: staniste.org.rs

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top