Javni razgovor za javno dobro Fruška gora

Aktuelni model upravljanja u svim zaštićenim područjima prirode u Srbiji upućuje na to da imamo nedovoljne kapacitete upravljača i nadležnih institucija, nedovoljno dobre zakone koji se nedovoljno dobro sprovode, nedovoljno svesti kod donosilaca odluka i javnosti o značaju zaštite prirode, ali zato imamo mnogo ugrožavanja prirode.

Vrednost zaštićenog područja ne meri se prihodima koje ostvaruje, već ispunjavanjem primarne funkcije očuvanja biodiverziteta i geodiverziteta, očuvanja biološke, ekološke i sociološke funkcije, pružanjem dodatnih ekosistemskih usluga i vrednosti, kao što su ublažavanje klimatskih promena, vezivanje CO2, stabilizacija zemljišta, ublažavanje poplava – jednom rečju njihova vrednost se meri po tome koliko se blagostanja obezbeđuje i prirodi i ljudima u sadašnjosti za budućnost.

Primarna uloga zaštićenih područja se zanemaruje i prednost preuzimaju neodržive aktivnosti kao što su komercijalne seče šuma, masovna izgradnja, masovni turizam i uzurpacije raznih vrsta.

Kako dalje?

Deo zajednice ponudio je odgovor – organizuju se ekološki pokreti; pokreću se inicijative; analizira se negativna praksa, propisi i odluke na koje se reaguje; podnose se inspekcijske prijave; vode se pravne borbe u upravnim i sudskim postupcima; organizuju se protesti itd.

Pokret OŠFG/Udruženje za zaštitu šuma je nakon 3 godine postojanja i korišćenja raznih mehanizama borbe, svoju institucionalnu borbu nadogradio i preneo na najviše predstavničko telo – Narodnu skupštinu i narodne poslanike – direktno izabrane predstavnika građana. Odlučivanje o pitanjima koja se tiču funkcionisanja države i društva, samim tim i zaštićenih područja prirode je u rukama upravo narodnih poslanika.

Ovom prilikom republički i pokrajinski poslanici, predstavnici nadležnih organa i institucija, kao i predstavnici civilnog sektora vodiće razgovor na ovu temu i, iz različitih uglova i pozicija unaprediće preporuke za bolje modele upravljanja zaštićenim područjima. Naposletku i najbitnije, nadamo se da će se otvorenim razgovorom osnažiti zagovarački proces izmene javnih politika u Narodnoj skupštini bez kojih nema ni promene neodržive prakse.

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top