Vlasnici Galensa podneli čak pet tužbi protiv organizacija koje se bore za zaštitu Fruške gore

Još jedan primer zastrašivanja takozvanim SLAPP tužbama

Pokret “Odbranimo šume Fruške gore” i udruženje “Fruškać”, ekološke organizacije koje se zalažu za zaštitu Nacionalnog parka Fruška gora, optužili su danas vlasnike kompanije “Galens”, Sanju i Nebojšu Petrića, da podnošenjem brojnih tužbi u vrednosti od oko dva miliona dinara pokušavaju da ih zastraše i poručili da će sada još odlučnije braniti Frušku goru od uzurpacije.

“Reč je o takozvanim SLAPP tužbama, odnosno strateškim tužbama protiv javnog delovanja, uz pomoć kojih oni pokušavaju da izvrše pritisak i da nas zastraše, ali i da obeshrabre ostale građane i udruženja i zataškaju neregularnosti na teritoriji zaštićenog područja Nacionalnog parka Fruška gora”, navele su u saopštenju za javnost organizacije “Odbranimo šume Fruške gore” i “Fruškać”.

Dodali su da Petrići traže i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”.

Pokret “Odbranimo šume Fruške gore” u poslednje dve godine pokušava da ukaže na niz neregularnosti i kršenja zakona na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora od strane Sanje i Nebojše Petrića.

“Nakon što su kupili desetine hektara zemlje na potesu Kesten i od Srpske pravoslavne crkve dobili na korišćenje šumu koja se nalazi u granicama Nacionalnog parka, oni su protivzakonito ogradili to područje i tako blokirali tri javna (atarska) puta na Fruškoj gori, koja su oduvek bila na raspolaganju lokalnom stanovništvu i posetiocima Nacionalnog parka”, piše u saopštenju.

Dodaje se da su, po zakonu, vlasnici nepokretnosti u nacionalnim parkovima dužni da dozvole pristup građanima te da iz tog razloga nije dozvoljeno ograđivanje poseda.

“Pored toga, Petrići su iskrčili deo šume u granicama Nacionalnog parka da bi napravili betonski put, za koji je građevinska inspekcija utvrdila da je nezakonito urađen a inspekcija za životnu sredinu ocenila da ima negativan uticaj na životnu sredinu”, navodi se u saopštenju za javnost.

Podsetili su da su Petrići prošle godine izjavili da će planinari i ljubitelji prirode biti dobrodošli na brdo Kesten i da će ono ostati otvoreno za posetioce.

Dragana Arsić

“Međutim, nedugo zatim, od poljoprivrednog gazdinstva od oko 800 kvadratnih metara danas smo došli do toga da se na brdu Kesten priprema turističko-ugostiteljski objekat od oko sedam hiljada kvadratnih metara. Za gradnju su ekspresno dobijene skoro sve dozvole, iako se radi o poljoprivrednom zemljištu, odnosno pašnjacima van građevinske zone, gde su i zvanično registrovana staništa zaštićenih vrsta”, upozorava se u saopštenju.

Dragana Arsić iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore”, protiv koje su Petrići podneli pet tužbi, podsetila je da je njena organizacija podnela brojne prijave i pokrenula niz postupaka kako bi sprečili “dalje uništavanje” Nacionalnog parka Fruška gora i zaštitili javni interes, koji je “očigledno ugrožen delovanjem supružnika Petrić koji ostvaruju svoje privatne interese na štetu javnog interesa”.

“Protiv njih se vodi nekoliko prekršajnih postupaka u Osnovnom sudu u Novom Sadu. Treba da im bude jasno da mi nećemo odustati od borbe za Frušku goru, bez obzira na to koja privatna lica ili firme ugrožavaju ovo prirodno dobro i javni interes i da su nas ovi pritisci tužbama samo osnažili u borbi za pravdu i istinu”, poručila je Dragan Arsić.

U saopštenju se precizira da su Petrići podneli tužbu za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti, uz koju traže godinu dana zatvora, zatim tužbu za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda Nebojše Petrića, kao i pretrpljenog straha, povrede slobode i prava ličnosti, povrede prava na imovinu, za šta se traži odšteta u iznosu od 800.000 dinara.

Podneli su i tužbu za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda Sanje Petrić, kao i pretrpljenog straha, povrede slobode i prava ličnosti, povrede prava na imovinu, čija je vrednost takođe 800.000 dinara, piše u saopštenju.

Dodaje se da su podneli i tužbu protiv Dragane Arsić i Nikole Arežine iz Udruženja “Fruškać” za pretrpljenu materijalnu štetu zbog presecanja ograde na dva mesta i presecanje katanca na kapiji, čija je vrednost 200.000 dinara.

Podneli su i tužbu protiv Dragane Arsić, Nikole Arežine, Dušana Tomića i Petra Živanovića zbog “smetanja državine” od strane Sanje Petrić.

Nikola Arežina iz udruženja “Fruškać” rekao je da građani ne bi protestvovali da Petrići nisu “sekli, betonirali i ograđivali” javne puteve i područje Nacionalnog parka na koji svi građani imaju pravo.

“Oni su uzrok, mi smo posledica. Oni prave problem svima – od opštine, pokrajine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Nacionalnog parka, crkve… – a nas tuže. To je još jedan u nizu pogrešnih poteza Petrića. Sve više je ljudi zainteresovano za ovaj problem, a mi smo više nego ikad rešeni da pobedimo u ovoj borbi”, poručio je Arežina.

Izvor i fotografija: voice.org.rs

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top