Dragana Arsić nominovana za međunarodnu nagradu za ljudska prava

Međunarodna ekološka mreža Alpe Adria Green International nominovala je Draganu Arsić iz Pokreta odbranimo šume Fruške gore za nagradu 2022 Front Line Defenders Award.

Međunarodna ekološka mreža Alpe Adria Green International nominovala je Draganu Arsić iz Pokreta odbranimo šume Fruške gore za nagradu 2022 Front Line Defenders Award.

Ova nagrada se dodeljuje borcima za ljudska prava „kojima vidljivost može doprineti njihovoj bezbednosti i koji do sada nisu stekli mnogo međunarodnog priznanja za svoj rad na ljudskim pravima“.

Dragana Arsić, ekološka aktivistkinja: Komercijalna seča drveća na Fruškoj gori mora da postane prošlost


Predsednik ove međunarodne ekološke mreže čije sedište je u Sloveniji, Vojko Bernard objasnio je da oni okupljaju ekološke organizacije iz regiona koje se bore protiv korupcije u oblasti zaštite životne sredine,  da su „prethodni period obeležili značajni ekološki pokreti i inicijative koji su ukazivali na korupciju i pogubne posledice korupcije po životnu sredinu, prirodu i zdravlje građana“.

– Pod uticajem lokalnih finansijskih moćnika i neodgovornog upravljanje nacionalnim parkom, dešava se prekomerno uništavanje Fruške gore. Takođe, kroz koruptivne radnje krše se mnogi zakoni Republike SrbijeKršenje ljudskih prava se vidi u tome što je nekim moćnicima dozvoljeno da obavljaju svoje, privatne i privredne, aktivnosti kršeći zakone Republike Srbije i ugrožavajući prirodu i zdravlje građana. Pokret OŠFG i Dragana Arsić dokazali su više koruptivnih radnji i kršenje zakona Republike Srbije. Njen rad je bio istraživanje, podizanje svesti lokalnog stanovništva i medija, pisanje i podnošenje prijava inspekcijama… Dragana je otkrila nelegalne šumarske aktivnosti, nelegalne seče drva, dokazala direktno uništavanje biodiverziteta i drugih dobara Nacionalnog parka, a na kraju podnela i veliki broj prekršajnih i krivičnih prijava protiv upravljača JP Nacionalni park Fruška gora i protiv investitora, koji brutalno uništavaju zaštićeno prirodno dobro. Dragana odlučno, fokusirano, hrabro i sistematično, sa svojim saborcima iz Pokreta OŠFG i drugih ekoloških organizacija, kombinuje pravnu, medijsku i aktivističku borbu. Ovakav pristup je doneo i niz optužbi protiv Dragane Arsić i Pokreta OŠFG od strane kompanije Galens, koju Dragana ometa u nelegalnim aktivnostima u NP Fruška gora. Na početku, negativne posledice koje je doživela Dragana Arsić bile su napadi u medijima i društvenim mrežama sa ciljem rušenja ugleda kako Dragane lično, tako i ugleda Pokreta OŠFG. Takav medijski napad je nosio rizik i od fizičkog napada na Draganu i njene saborce! Pokušaj diskreditacije Dragane Arsić i Pokreta OŠFG su dokaz da i uzurpatori (investitori i korumpirani donosioci odluka) prepoznaju Draganu kao opasnost za svoje nelegalne aktivnosti – napominje Bernard.

Orkestrirani medijski napadi na ekološku aktivistkinju iz NS Draganu Arsić

Ekološki aktivista fizički napadnut u NP Fruška gora


Kao neposredni povod za ovu nominaciju on je naveo tužbe od strane porodice Petrić u kojima se traži da Dragana bude osuđena na godinu dana zatvora i na višemilionsku kaznu. 

 Verujemo da su to SLAPP tužbe sa ciljem da spreče dalje aktivnosti Dragane Arsić, Pokreta OŠFG, kao i drugih lokalnih ekoloških organizacija. Smatramo da na svetlo dana treba isterati učesnike u korupciji ali i zaštititi ekološke aktiviste od progona i kazni – zaključuje predsednik AAG Internacional.

Galens tužio ekološke aktiviste, traže oko dva miliona dinara i zatvor za Draganu Arsić

Spisak organizacija koje su podržale Draganinu nominaciju pogledajte OVDE.

Suđenje/glavna rasprava, Dragani Arsić, ekološkim aktivistima iz Pokreta OŠFG i udruženja Fruškać, održaće se 10. februara u 10.15 časova u Osnovnom sudu u Novom Sadu.  Ruža Helać iz Vojvođanske zelene inicijative smatra da ovo suđenje treba da bude javno i poziva ekološke aktiviste, medije i javnost uopšte fda isprate ovaj sudski proces.

Izvor i fotografija: mojnovisad.com

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top