Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ – Tužbe moćnika protiv ekoloških aktivista

Protiv članova Pokreta „Odbranimo šume Fruške gore“ (OŠFG) i Udruženja „Fruškać“, vlasnici kompanije „Galens“ uputili su niz tužbi ukupne vrednosti 2 miliona dinara, uz koje se traži i godinu dana zatvora za Draganu Arsić iz Pokreta OŠFG. Sanja i Nebojša Petrić, vlasnici „Galensa“, ovim tužbama pokušavaju da u javnosti kriminalizuju ekološke aktiviste, zastraše ostale građane i udruženja i zataškaju nezakonitosti koje sami sprovode u Nacionalnom parku „Fruška gora“.

Članovi Pokreta OŠFG već dve godine hrabro ukazuju na kršenja zakona koje Petrići čine na Fruškoj gori. Nakon što su na brdu Kesten kupili desetine hektara zemlje i od Eparhije sremske dobili na korišćenje šumu, oni su protivzakonito ogradili to područje i blokirali tri javna puta koja su oduvek bila na raspolaganju lokalnom stanovništvu i posetiocima. Zatim su iskrčili deo šume u granicama Parka da bi napravili betonski put, za koji su nadležni organi, postupajući po prijavi OŠFG, utvrdili da je nezakonito urađen i da ima negativan uticaj na životnu sredinu. Na kraju, pripremaju turistički objekat od oko 7.000 kvadrata, za čiju izgradnju su dobili skoro sve dozvole, iako se radi o pašnjacima van građevinske zone, gde su zvanično registrovana staništa zaštićenih vrsta.

Prošle jeseni su ekološki aktivisti organizovali protest na brdu Kesten. Tom prilikom je isečen katanac na nezakonitoj kapiji, čime je put simbolično otvoren. Sada vlasnici Galensa tuže aktiviste za narušavanje poslovnog ugleda i kreditne sposobnosti, pretrpljeni duševni bol, pretrpljeni strah, povredu časti, slobode, prava ličnosti i prava na imovinu, te pretrpljenu materijalnu štetu.

Ove tužbe ukazuju na to koliko su u našem društvu poremećena vrednosna merila i moralna načela. Razni investitori i zagađivači slobodno i rasterećeno krše zakone i tako ostvaruju lične koristi na štetu javnog interesa. Naviknuti da u tome imaju svesrdnu pomoć državnih organa, oni su se toliko osilili da sebe predstavljaju žrtvama ekoloških aktivista, koji su ih uhvatili u bezakonju.

Ovo je, inače, samo još jedan u nizu napada i neprijatnosti koje Dragana Arsić trpi godinama zbog svog iskrenog građanskog aktivizma. Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ pruža punu podršku hrabrim i divnim ljudima iz Pokreta OŠFG i Udruženja „Fruškać“ i pomno će pratiti sudski proces koji će početi 10. februara u Osnovnom sudu u Novom Sadu.

Korisni linkovi:

Radio 021: Galens podneo više tužbi protiv novosadskih aktivista, traži zatvorsku kaznu
Al Jazeera: Dragana Arsić: Na brdu Kesten je sve prekršeno na štetu prirode
TV N1: Aktivistkinja: Možda se kod vlasnika Galensa probudi svest o uzurpiranju
Pokret gorana Vojvodine (Sremski Karlovci)
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (Novi Sad)
Ekološki centar „Stanište“ (Vršac)
Inženjeri zaštite životne sredine (Novi Sad)
Pokret gorana Novog Sada
NIDSBE „Josif Pančić“ (Novi Sad)
Društvo mladih istraživača „Branislav Bukurov“ (Novi Sad)
Pokret „Odbranimo šume Fruške Gore“ (Novi Sad)
Udruženje za zaštitu šuma (Novi Sad)
Ekološki front (Novi Sad)
Dečja ekološka akademija (Novi Sad)
CEKOR – Centar za ekologiju i održivi razvoj (Subotica)
Ekološki pokret Vrbas
Pokret gorana Sombor
Udruženje građana „Ekobečej“ (Bečej)
Udruženje ekologa „EKOS“ (Gložan – Bački Petrovac)
Ekološko udruženje „Avalon“ (Vršac)
Prirodnjačko društvo „Gea“ (Vršac)
Udruženje sportskih ribolovaca „Deliblatsko jezero“ (Deliblato – Kovin)
Udruženje građana „Eko zona Kovin“ (Kovin)
Udruženje građana „Aurora“ (Bela Crkva)
Eko centar „Tisa“ (Novi Kneževac)
Ruralni centar „Sova“ (Sremska Mitrovica)
Udruženje „Zeleni most” (Pančevo)
Udruženje „Akvila“ (Bačka Palanka)
Građanske inicijative (Beograd)
Vojvođanska zelena inicijativa (Novi Sad)

Izvor i fotografija: staniste.org.rs

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top