Finansiranje pošumljavanja u AP Vojvodini – Onlajn radionica za zainteresovanu javnost

Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ poziva ekološka i srodna udruženja građana i pokrete, pojedince i institucije, na javno predstavljanje rezultata istraživanja o stanju finansiranja pošumljavanja u AP Vojvodini.

Mreža „Pošumimo Vojvodinu“ sprovela je istraživanje o stanju finansiranja pošumljavanja u AP Vojvodinina pokrajinskom i lokalnom nivou, kao i o stanju i potrebama šumskih rasadnika. Rezultate želimo da predstavimo ekološkim organizacijama i pokretima, udruženjima poljoprivrednika, pčelara, lovaca, pojedincima, institucijama, kao i drugoj zainteresovanoj javnosti, a u cilju zajedničkog delovanja na nadležne organe, za rešavanje problema pošumljavanja.

Održaćemo dve onlajn radionice, u utorak 28. decembra, sa početkom u 11:00 i sredu 29. decembra, sa početkom u 12:00 časova, tako da možete izabrati termin koji vam odgovara. Svaka radionica će trajati do 120 minuta.

Prijave za učešće pošaljite udruženju „Zeleni most“ na nvozelenimost@gmail.com. Nakon prijave biće vam poslat link za ZOOM platformu.

Po zvaničnim podacima, Vojvodina je najmanje pošumljena regija Evrope, sa oko 140 hiljada hektara šuma, što je manje od 7% teritorije. Najveći broj opština i gradova su potpuno ogoljeni, sa tek par promila površine pod šumama. Po standardima razvijenih zemalja, Vojvodini nedostaje još oko 170 hiljada hektara novih šuma. To je pojas širine 17 i dužine 100 kilometara – od Novog Sada do Subotice.

Šume čuvaju ekosisteme, ublažavaju mikroklimatske ekstreme, poboljšavaju kvalitet vazduha i zemljišta, čuvaju zemljište od erozije, povećavaju prinose u poljoprivredi, smanjuju štete od poplava i suša, povoljno utiču na psihičko i fizičko zdravlje ljudi. Iako nema tačnog podatka, štete i izgubljene dobiti zbog nedostatka šuma mogu se u Vojvodini meriti stotinama miliona evra godišnje. Zato iznenađuje da vlasti na svim nivoima zanemaruju pošumljavanje u priličnoj meri, i to u dugom periodu.

Istraživanje su sproveli Ekološki centar „Stanište“ (Vršac), Pokret gorana Sombora, Udruženje za zaštitu šuma (Novi Sad) i udruženje „Zeleni most“ (Banatski Brestovac) u okviru projekta „Pošumimo Vojvodinu – Platforma za učešće javnosti u odlučivanju o javnim politikama zaštite prirode i pošumljavanju u APV.

Izvor i fotografija: staniste.org.rs

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top