Iščezao je pojam šume kao prirodnog dobra od nacionalnog značaja

Imamo li pravo da uopšte pitamo šta su nama naše šume, imamo li pravo da, ako nismo šumarski inžеnjeri, uopšte razmišljamo o šumama i šumarstvu?

Eksploatacija prirodnih dobara nikako ne sme biti vizija ni strategija razvoja našeg društva, isto kao što to ne mogu biti prljave tehnologije koje uništavaju životnu sredinu. Takva razvojna orijentacija je pogubna za opstanak cele nacije, a vrlo profitabilna za mali broj ljudi iz domaće i strane profiterske interesne grupacije. Termin održivo gazdovanje šumama je nažalost postao sinonim za nekontrolisanu eksploataciju šuma.

Uz uspešnu poslovnu karijeru izgrađenu u bankarskom sektoru, Novosađanka Dragana Arsić, je ceo život vezana za prirodu, posebno za Frušku goru. Krajem 2018. godine sa grupom istomišljenika osnovala je pokret Odbranimo šume Fruške gore, a ubrzo nakon toga inicira i osnivanje Udruženja za zaštitu šuma.

Obe organizacije civilnog društva su članice mreže Pošumimo Vojvodinu koju čini ukupno 24 ekoloških organizacija. Njena uporna borba za životnu sredinu i ljudska prava, nagrađena je nizom društvanih priznanja…

Tekst je objavljen u novom broju časopisa Drvotehnika (br. 78), na strani 36.
Pročitajte kompletan tekst u PDF formatu.

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top