Najava sastanaka sa poslaničkim grupama

Uskoro krećemo sa novim aktivnostima i zapravo sa njima okrećemo novi list, za promenu!

Sve mehanizme ekološke aktivističke borbe smo iscrpeli: od peticije, inspekcijskih prijava, krivičnih prijava, šumskih akcija i istraživanja, do protesta i medijskih priča. Temu upravljanja zaštićenim područjima smo stavili u fokus javnosti, civilnog sektora, struke, institucija.

Ali upravljači rade isto, seku isto i neodgovorno upravljaju prirodom, jer im zakon i njihovi planovi gazdovanja to dozvoljavaju. O njihovom kapacitetu i kompetenciji, ili o kapacitetu i mehanizmima kontrole njihovog rada da ni ne govorimo. Mi to znamo od samog početka, ali tek sad su se stekli uslovi da započnemo zagovarački proces izmene modela upravljanja preko izmene regulativa, propisa, zakona. Neće biti ni brzo ni lako, ali valja od nečega početi.

U Parlamentu sada sede ljudi (naši predstavnici valjda) koji u svojim agendama imaju i zaštitu životne sredine i prirode. E pa njih ćemo pitati i pritisnuti da temu Fruške gore stave na dnevni red. Za početak krećemo od Odbora za zaštitu životne sredine. Uspostavljanje dijaloga bi trebalo da bude lakše jer neke ljude poznajemo sa raznih ekoloških skupova, protesta i ustanaka. Na našoj su strani, nadamo se.

Od iduće nedelje ćemo započeti pripremne sastanke sa pojedinim poslanicima. Cilj nam je da dođemo do sednice Odbora sa temom Fruške gore, ali i dalje, do pokretanja inicijative za javno slušanje u plenumu Skupštine.

Da, ovo je aktivnost koju ćemo sprovesti projektno uz pomoć CRTA i Otvoreni parlament, jer drugačije nije moguće. Zašto sa njima? Pa prosto je, iz razloga što naše nadležne institucije ignorišu ovu temu i šta više, nikada samoinicijativno neće ni pokrenuti bilo kakve izmene, jer su u dubokoj zoni komfora i pod šapom interesnih i profiterskih grupacija, servilni prema uništiteljima prirode, a neke i u koruptivnim poslovima. Naše institucije vrlo rado finansiraju iz budžeta „greenwashing i status quo projekte“, a ono što bi moglo doneti promenu, e to ne nikako.

Svesni smo svih izazova koje ovakve aktivnosti nose i spremni smo za njih. Uradićemo sve što je do nas da uključimo nadležne stručnjake i prepoznate organizacije civilnog društva. One bi trebalo da nam na ovom putu budu ne samo podrška, već i aktivni učesnici u dijalozima sa poslanicima i donosiocima odluka.

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top