Šta su nama šume

 „Šume nisu samo resurs koji ekonomiji, društvu i pojedincima donosi prihod. 

Šume su danas više nego ikad prirodna dobra od kojih zavisi opstanak ekosistema u kojem je čoveka najbitnija karika jer najviše svojim aktivnostima utiče na njega. 

Kvalitet života i naše zdravlje su u direktnoj vezi sa stepenom očuvanosti životne sredine u kojoj šume imaju najbitniju ulogu, bilo kao šumsko zemljište, zaštitni pojasevi, urbane šume, parkšume i ostala zelena infrastruktura u urbanim sredinama.

Zato je bitno kako se u lokalnim zajednicama donosioci odluka odnose prema šumama bez obzira kako su one definisane.

Da li imaju konkretne planove povećanja područja pod šumama u svojim sredinama,  da li uopšte suštinski vladaju temom i planskim dokumentima ili se prema šumama odnose birokratski i „nenadležno“?

Da bismo kritički sagledali stvarno stanje i dali predloge za pozitivne promene,  započeli smo istraživanje prikupljanjem konkretnih podataka od 45 jedinica lokalne samouprave. Obrada podataka je u toku“.

Dragana Arsić, predsednica Udruženja za zaštitu šuma

Projekat realizuju udruženja: Еколошки центар Станиште iz Vršca, Udruženje ,,Zeleni most“ iz Pančeva, Udruženje za zaštitu šuma iz Novog Sada i Pokret gorana Sombor.

Ove aktivnosti su deo Eko-sistem: Podrška reformama u zaštiti životne sredine koji realizuju Mladi istraživači Srbije, a podržava Švedska.

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top