Ima se može se

Da ne bih razvodnjavao prethodnu temu samo se nadovezujem na priču o neracionalnoj eksploataciji resursa od strane Lafarge-a na konkretnom primeru površinskog kopa Mutalj kog sam pominjao u komentarima današnje objave o Bešenovačkom jezeru… neko je potegao priču o „probijanju žile“ i punjenju jezera Bešenovo za koje meštani tvrde da je uticalo na izdašnost izvora u okolini. Nije samo ovo slučaj gde se izuzetno kvalitetna podzemna voda gubi iz milenijumskih rezervi, već na istom potezu imamo i Jazak sa 2 bušotine, kao i Mutalj kog niko ne pominje, a tamo se svih ovih godina beskorisno gubi još dodatnih 100 litara u sekundi kvalitetne vode za piće.

Pogledajte detaljnije naučni rad (PDF dokument) još iz 2012. godine gde autori koji su geolozi ukazuju na ovaj problem, ceo rad se može pročitati od 81. stranice.

Evo samo dela teksta:
Најдраматичније расипање и нерационално коришћење ресурса на датом примеру је везано за подземне воде. Подземне воде из кречњака увелико ометају рад на копу па се оне извлаче специјалним пумпама и одводе ван копа. У питању су висококвалитетне пијаће воде са Ph око 7 и издашноћу која прелази 100 л/с (RAKIJAŠ, 2012 а,b). Уместо што се овако квалитетне пијаће подземне воде бескорисно расипају, оне би требало да се укључе у водоводну мрежу сремских општина. Познато је да се у Срему као и на целој територији Војводине, користи вода за пиће која је испод европских стандарда за квалитет вода, тако да би употреба ове “јаловине” сa ПК Мутаљ био драгоцен допринос развоју локалне заједнице.

Jasno je da se već godinama neko ovde razbacuje sa najvrednijim resursom – VODOM ZA PIĆE. Koliko je sveukupno katastrofalan uticaj ovih bušotina na hidrološku situaciju, izdašnost izvora i količinu vode u potocima Fruške gore to niko i ne može tačno da utvrdi, ali ako jednom planinsko-šumskom području uzmeš vodu menjaš zanačajno uslove vlage i direktno utičeš pogubno na floru i faunu na celom području. Ovi efekti nisu vidljivi za godinu dana, ali polako se već naziru i pitanje je koliko je ovo nepovratan proces. Ovaj pogubni uticaj udružen sa pojačanom eksploatacijom šuma i lošim sečama prirodne obnove čini da postajemo svedoci sopstvene propasti.

U prilogu je moja fotografija površinskog kopa Mutalj još iz 2017. godine – kako sad izgleda ostavljam mašti. Aktuelnim planom detaljne regulacije ovog površinskog kopa predviđeno je da se proširi trostruko na račun visoko-kvalitetne obradive zemlje i specifičnog staništa sa jezerom između ostalog.

Izvor Pokret OŠFG
Autor i fotografija: Goran Vučićević

Dodajte komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Scroll to Top